Irak devletinin 3’ncü kralı, II Faysal’dır.
Kendisi: babasının ölümü üzerine 4 yaşında kral olmuş ancak kral naibi olarak amcası Şerif Abdülillah onun adına 14 yıl ülkeyi yönetmiştir.
Sonra, 2 Mayıs 1953 tarihinde, II Faysal, Irak kralı olarak 18 yaşında tahta oturur. Tahta geçtiği yıl, II. Dünya Savaşı başlar. Irak, savaşta İngiltere’nin yanında yer aldığı halde, hükümet içinde Almanya tarafını tutanlarla görüş ayrılığı belirir.
1957 yılında, Kral II Faysal, “Melike Aliye” isimli yatıyla resmi bir ziyaret için İstanbul’a gelir.
20’li yaşlarında olan kral ve beraberindeki heyet, İstanbul’dan trenle Ankara’ya giderler.
Görüşmeler ve ziyaretler bitince, kral yine özel bir trenle İstanbul’a döner.
Aslında, ziyaretin asıl sebebi farklıdır ve kimseden gizlenmez.
Kral, bir Türk kızı bulup evlenmek istemektedir.
Bu yüzden, İstanbul’da birçok özel davete katılır. Yanındakilerle birlikte, bu davetlerde gelin adayı aranmaktadır.
Irak Başbakanı Nuri Sait Paşa, kapı kapı dolaşıp krala gelin adayı arar.
Ancak, gelin adayında aranan başlıca özellik: güzellik, eğitim, kültür değil, adayın bir kraliyet ailesinden, soyundan olmasıdır.
Türkiye’de artık Padişahlık yoktur, ama sadece hanedanın eski mensupları ve onların yakınları vardır ve gelin adayı arayışı bu çevrede olur.
Sonunda, kral, İstanbul’da kafasına göre bir gelin ad ayı bulur. Gelin adayı Sultan IV Mehmet Vahdettin’in torunu Hanzade Sultan’ın kızı “Prenses Fazıla” dır. Ancak tek sorun, gelin adayının 14 yaşında olmasıdır.
1941 doğumlu Sultan Vahdettin’in torunu Mısır Prensi Mehmet Ali İbrahim’in kızı Fazıla Sultan: İngiltere’de kolej eğitimi görür.
Irak Başbakanı Nuri Said Paşa tarafından, son padişah Sultan Vahdettin ve son Halife Abdülmecid Efendinin o sırada İstanbul’da bulunan torunu ile yaptığı görüşmede: Irak halkının çoğunluğunun Şii olduğu, ama kraliyet ailesinin Sünni olduğunu, Sünni bir hanedanın Şiiler üzerinde otorite kurmasının zorluğundan ve bekar olan kralın bir halife torunu ile evlenerek, gücünün daha da artacağından söz eder.
Teklif kabul edilir ve yaş sorunu da aşılır ve 1957 yılı Eylül ayında, Yeniköy’de Ebubekir Ratip Bey yalısında nişan töreni yapılır.
Kral ertesi gün, Irak Bağdat şehrine döner.
Geleneğe göre, Nişanın kamuoyuna resmi açıklaması, Bağdat’daki Kraliyet sözcülüğü tarafından yapıldı.
Gece Hilton Otelinde bir davet verildi ve birkaç hafta sonra nikah yapılmasına karar verilir. Ardından Prenses, ailesiyle birlikte birkaç haftalığına Bağdat’a ve sonrasında nikah zamanını beklemek üzere Londra’daki okuluna döner.
Takip eden günlerde, Ankara’da “Bağdat Paktı Zirve Toplantısı” düzenlenir. Ancak: 14 Temmuz 1958 tarihinde, Tuğgeneral Qaisim liderliğindeki bir askeri örgüt tarafından, Irak’da darbe yapılır. Darbeciler, Kral Faysal’ı, Batılıların isteklerine fazla boyun eğmekle suçlarlar.
Kral, sarayında makineli tüfek ateşine maruz kalır ve yaralanır, hastaneye kaldırılır. Ancak hastane doktorları, darbecilerden yana oldukları için yaralı krala tıbbi müdahalede bulunmazlar. 23 yaşındaki kral, hastane koridorlarında, inleyerek kan kaybından ölür. Kralın ailesi ise, Sarayda darbeciler tarafından öldürülür. Saray yağma edilir ve yakılır.
Böylece: 1921 yılında Britanya himayesinde Irak’ta kurulan “Haşimi” monarşisi bitirilir. Irak’da Cumhuriyet ilan edilir. Abdülkerim Kasım, Ramazan devriminde devrildiği ve öldürüldüğü 1963 yılına kadar iktidarda kalır.
17 yaşındaki Fazıla Sultan, Irak kralının bir darbe sonucu öldürüldüğünü, Londra’da okulunda, 14 Temmuz günü öğrenir ve Irak kralı ile evlenmelerine iki hafta kala, Kralın öldürülmesiyle “mahzun prenses” diye anılmaya başlanır.
Eğer Irak’ta darbe olmasaydı: Irak’ta bambaşka bir rejim ve meşruti bir krallık bulunacak ve Irak Kraliçesi olarak bir Türk prensesi hüküm sürecekti.
Sonrasında: Prenses Fazıla, üç yıl kendine gelememiş.
10 Aralık 1965 tarihinde Paris’te eski Başbakanlardan Suat Hayri Ürgüplü’nün oğlu genç iktisatçı Hayri Ürgüplü ile evlendi.
15 yıl süren evlilik, 1980 yılında bitti ve Prenses Fazıla’nın bu evlilikten 2 oğlu oldu. Sonrasında Prenses Fazıla Paris’te yaşadı. Hayri Bey ise, Brüksel’e yerleşti ve 81 yaşında 2017 yılında Belçika’da vefat etti.
1983 yılında ise, Prenses Fazıla, seçkin bir Fransız araştırmacısı Jean Alphonse Bernard ile evlendi ve halen Fransa’da yaşamını sürdürmektedir.